Flere siger til mig, at der er langt fra formidling af forskning, opsætning af større rapporter mm. til korrektur af børnebøger, men det synes jeg faktisk ikke. For processerne er stort set de samme.
For mig handler det om at finde det allerbedste frem i begge typer af materialer og klæde det på, så det kan klare en tur i trykken og ud på markedet.
En børnebog er ikke noget, man lige laver i en weekend
Det gælder om at finde detektiven frem i en selv, når man går i gang med at redigere teksten. For enhver sætning skal kigges igennem og hvert afsnit skal læses med kritiske øjne.
- Flyder historien?
- Er teksten forståelig?
- Er de enkelte sætninger stærke nok, eller kan de omskrives til en kortere og tydeligere version?
- Hvor højt må lixtallet være afhængig målgruppen?
- Hvem er målgruppen i øvrigt?
- Derefter skal der læses korrektur – flere gange og af forskellige personer og grammatikken skal ses igennem for alvor – og så skal orddelingerne tjekkes.
Opsætning, foto, copyrights og tryk
Om det er en rapport til erhvervslivet eller en børnebog er ikke vigtig for mig. Jeg forholder mig 100 % til tekst og opsætning.
Alt i alt er forskellen ikke stor, og jeg kan lide begge typer opgaver.
Så ja – jeg er stadig seriøs omkring mit arbejde, og jeg er virkelig glad i dag, da jeg netop har hentet fire børnebøger fra trykkeriet. Alle sammen skrevet af Mia Sinding og redigeret af undertegnede.
Detaljer og ensartethed
For mit vedkommende handler det om at dykke ned i opgaven, arbejde koncentreret med både tekster, fotos og den grafisk opsætning. Det kræver vedholdenhed og lyst til at arbejde med detaljer – plus samarbejde, da det er nødvendigt, at man er flere om at læse korrektur. En person er aldrig nok i mine øjne.
Dertil kommer etik om fotos og copyrights. Har alle sagt ja til at deltage på fotos? Følger man eks. diverse regler for fotos? Et enkelt foto kan ødelægge en hel produktion af en bog/rapport, og det er derfor vigtigt at overholde regler og efterleve aftaler.
Så er der alt omkring opsætning – forord og sideantal, der skal passe til for- og bagside på bogen. Der skal laves et prøveeksemplar med skæremærker og kvaliteten af grafik skal være i orden. Der skal vælges papir, og pludselig går det op for en, hvor mange typer papir, der er i den grafiske verden.
Endelig – for det tog lige mere end én weekend
Man står med bogen i hånden. Den er færdig, og man tør næsten ikke kigge i den. For der må bare ikke være fejl.
Men så kommer smilet. Jeg er stolt. Det var det hele værd.
#læsevenlighed, #tekstforfatning, #kvalitetssikring, #elskerdetaljer